10 Aralık 2018 Pazartesi Yazıyı Küçült Yazıyı Büyült
BELEDİYE BAŞKANIMIZ ENGİN UZUNER'İN, İLK TÜRK KADIN MİTİNGİ MESAJI

Belediye Başkanımız Engin UZUNER, 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi nedeniyle mesaj yayınladı. Mesajında;

“Milli Mücadele yıllarında Kastamonu, pek çok mütevazı Anadolu kentinden biri idi. Ancak, bu şehir bu mevkiinin çok üzerinde bir potansiyelle vatan savunmasına katkı sağladı. Kastamonu kadını da cephe içinde, gerisinde, tezgâh başında, kağnı önünde, miting alanında gücü nispetinde bu katkıya ortak olmuştur.

Mondros Ateşkes Antlaşmasına dayanarak Anadolu’nun dört bir köşesini işgal eden Batılı güçlere karşı en ilginç tepkilerden birini 10 Aralık 1919’da Kastamonu kadını gösterdi.

3000’den fazla kişiyle Kastamonu’da bir araya gelerek esarete başkaldırmış, işgali asla kabullenmeyeceğini, milletinin kurtuluşu için canını dahi vermekten geri durmayacağını dünyaya haykırmıştır.

Üç binden fazla kadın Kastamonu’da bir araya gelip seslerini dünya kamuoyuna, özellikle itilaf devletlerinin temsilcilerinin eşlerine duyurmak istemişler ve bunu da başarmışlardır. Bu, 3 binden fazla kadın, Amerikan Başkanı Wilson`un eşine, Fransız cumhurbaşkanının eşine, İtalya kralının eşine ve İngiltere kraliçesine, işgallerin hukuki olmadığını duyurmuşlardır.

10 Aralık 1919 yılında 3000’den fazla kişiyle Kastamonu’da bir araya gelerek esarete başkaldıran, işgali asla kabullenmeyeceğini, milletinin kurtuluşu için canını dahi vermekten geri durmayacağını dünyaya haykırarak Kastamonu’da “İlk Türk Kadın Mitingini" gerçekleştirenleri rahmet, minnet ve şükranla anıyor, her dönemde yiğit yetiştiren fedakâr analarımızın ellerinden öpüyor, Kastamonu kadınının verdiği bağımsızlık mücadelesinin 99. yılını kutluyorum.” dedi.