27 Mart 2018 Salı Yazıyı Küçült Yazıyı Büyült
BELEDİYE BAŞKANIMIZDAN SOKAK HAYVANLARINA YÖNELİK AÇIKLAMA

Son günlerde İlçemizde kalabalık şekilde dolaşan ve insanlarımızı rahatsız eden sokak hayvanlarına yönelik olarak Belediye Başkanımız Engin UZUNER açıklama yaptı. Açıklamasında;
“İlçe merkezimizde dolaşan sahipsiz sokak köpeklerini İnebolu Belediyesi olarak toplamamız, bir barınağa götürüp sürekli bakmamız ve ya sokak köpeklerini toplayıp başka yerlere bırakmamız 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hükümleri gereğince yasal değildir. İnebolu Belediyesi 5199 sayılı yasa hükümleri içerisinde imkanları doğrultusunda dönem dönem mobil kısırlaştırma firmaları ile sahipsiz köpekleri kısırlaştırma, aşılama çalışmaları yapmaktadır. Yapılan bu çalışmalarda belirli prosedürlere göre yapılmaktadır. Kısırlaştırılacak aşılanacak olan sokak hayvanı doğal ortamdan alınıp işlemleri yapıldıktan sonra tekrar alındıkları doğal ortama bırakılmak zorundadır. İlçe merkezinde başı boş olarak dolaşan sokak hayvanları görüntüleri sadece ilçemize mahsus görüntüler olmayıp bu durumların İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde de her an karşılaşılabilecek durumlardır. En nihayetinde kanun gereği de bu hayvanların doğada serbest olarak dolaşıp yaşama hakları bulunmaktadır. İlçemize başıboş olarak dolaşan sokak hayvanları özellikle çevre ilçe ve köylerden toplanıp bırakılmalar sonucunda oluşan görüntülerdir. Özellikle fındık hasatı bitiminde sokak hayvanları köylerden ilçe merkezimize bırakılmaktadır. Ayrıca yavrulayan sokak hayvanlarının erkekleri alınıp dişileride özellikle eski çöp toplama alanına bırakılmakta o hayvanlarda zamanla ilçe mahallelerine yayılmaktadırlar. Vatandaşlarımızdan böyle durumlarla karşılaştıklarında Belediyemizin ilgili birimleri ile irtibata geçmelerini özellikle rica ediyorum. Belediye olarak 2015 yılında dönemin Kaymakamı tarafından Kastamonu 10. Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, İlçe Orman Müdürlüğü yetkilileri, İlçe Veterinerliği ve Belediyemizinde içinde bulunduğu bir komisyonca İlçemize barınak yapılması hususunda toplantı yapılmış neticesinde İlçe civarındaki köylerden 5-6 bölgede araziler tespit edilmiştir. Daha sonra tespit edilen bölgelerde incelemeler yapılmış fenni yeterliliğe sahip olmadığından bu alanlara barınak yapılması uygun bulunmamıştır. Barınak yapılabilmesi için ilgili alanın yerleşim yerinden, dere yataklarından, il, ilçe merkezlerinden uzak, 1. ve 2. Sınıf tarım arazisi dışında olması gerekmektedir.

Belediye olarak bizler uygun alan bulunduğunda sokak hayvanlarına yönelik olarak yapılacak barınak için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğimizi her defasında yinelemekteyiz. 5199 sayılı Sokak Hayvanlarını Koruma Kanunu hükümleri doğrultusunda bakım evleri sokak hayvanlarının rehabilite edildikleri kısırlaştırma ameliyatları gerçekleştirildikten sonra gerekli aşıların yapıldığı küpelendikleri kayıt altına alındıkları yani nekahat dönemini geçirecekelri mekanlardır. Barınaklar sokak hayvanlarının yaşamlarını sürdürebilecekleri bir mekanlar değildir.

Yukarıda bahsettiğimiz tüm olumsuzluklardan bizlerde rahatsızız fakat uymak zorunda olduğumuz kanun ve hükümler çerçevesinde fazla yapacakta birşeyimiz bulunmamaktadır."